Abstract

Viorel Roș*
Andreea Livădariu**

 

Ideile sunt abstracțiuni pure. Ele există independent de obiecte, de fenomene, de relațiile interumane în care se dezvăluie și care devin inteligibile prin ilustrări concrete. Preexistă creațiilor intelectuale și stau la baza acestora. Au fost și sunt rădăcinile creațiilor de tot felul, dar nimeni și în nici un domeniu de creație nu a pretins, nu a avut și nu poate avea monopol asupra ideilor brute. Ideile nu pot avea stăpân și trebuie să fie libere cu orice preț, pentru ca toți, fie că sunt socratici, fie că sunt antisocratici, să se poată exprima liber, să poată critica pe cei care au alte idei decât ale lor, să poată „moși” alte idei, să poată crea, să poată inova. Iar pentru aceasta, ideile trebuie să reprezinte o categorie inapropriabilă. Spre a se preveni însă invocarea vreunui drept privativ asupra acestora și pentru a se asigura că ele rămân ale nimănui și ale tuturor în același timp, spre a nu se bloca prin eventuala lor apropriere activitatea creativă și activitatea de cercetare, ele sunt excluse în mod expres de la protecție. Așa cere rațiunea (celor raționali) și utilitatea socială. România face excepție de la această regulă, pentru că printr-o lege al cărei obiect de reglementare îl constituie buna conduită în activitatea de cercetare științifică, „expunerea într-o operă a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii ori rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise (…) ale altor autori, fără a se menționa acest lucru și fără a se face trimitere la sursele originale” constituie plagiat. Și dacă ai preluat din propriile lucrări vreo idee, teorie, ori metodă, fără să menționezi acest lucru, fapta este autoplagiat. 

 

* Prof. univ. dr., avocat coordonator al SCA „Roș și Asociații”, director al Revistei române de dreptul proprietății intelectuale, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
**Asistent de cercetare și doctorand în cadrul Școlii Doctorale a Universității „Nicolae Titulescu” din București, avocat colaborator al SCA „Roș și Asociații”.

 

Parteneri