Nicolaie ADAM*

 

Abstract

În ciuda istoriei sale normative seculare în România, dreptul de autor nu a generat niciodată dezbateri atât de efervescente ca în prezent. Nu doar la nivel național, ci și în plan european, numeroase persoane publice – președinți de stat, premieri, miniștri, parlamentari, magistrați – își văd credibilitatea pusă sub semnul întrebării pe fondul acuzațiilor de plagiat. Acestea se raportează, în multe cazuri, la redactarea și susținerea tezelor doctorale. Din perspectivă juridică, plagiatul presupune esențialmente încălcarea dreptului la paternitatea operei, așa cum este acesta consacrat de art. 10 lit. b) din Legea nr. 8/1996. 

Două afaceri judiciare relativ recente înfățișează optica instanțelor române și, în mod particular, a Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra conținutului acestui drept: cauza Digital Art vs. SRTV  și cauza Ciutacu vs. Statul român. 

 

*Avocat, Baroul București, E-mail : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 

 

Parteneri