Bujorel FLOREA*
Rezumat
Stabilirea unui cadru general de evaluare a operelor plagiate, acceptat de către majoritatea persoanelor implicate în crearea de opere intelectuale este obiectivul principal luat în considerare în prezentul studiu.
Evident că autorul nu şi propune a trasa în mod definitiv limitele unui astfel de cadru de evaluare a plagiatului, dar schiţează anumite criterii şi exigenţe care îl caracterizează, fiind conştient că doar prin aportul persoanelor interesate care activează în domeniile spirituale se poate conveni asupra unui astfel de etalon.
Problema plagiatului, veche de când lumea, şi cea a pedepsirii plagia¬torilor, la fel de necesară ca justiţia, îmbracă o gamă largă de dificultăţi de apreciere. De aceea prezentul studiu s a născut din absenţa criteriilor unanim acceptate de evaluare a originalităţii creaţiilor intelectuale. Autorul speră că demersul său, imperfect, va fi binevenit şi că trezeşte aprobarea şi interesul.
Autorul consideră că în lumea din zilele noastre, aceea a Internetului şi a informaticii, unde un program IT poate afişa un grad de plagiat din orice operă literară, artistică sau ştiinţifică, evaluarea operei suspecte de plagiat trebuie să se facă mai întâi de către om şi nu de către echipamentul tehnic, indiferent cât de sofisticat ar fi el.
Omul, dotat cu o gândire corectă, simţ artistic şi ştiinţific, vocaţie, modestie, temperare etc., poate controla şi cântări mai bine decât echipamentul IT circumstanţele de plagiat şi mai ales poate stabili mai bine sancţiunea aplicabilă. Iată de ce prezentul studiu este născut din adevărul că judecătorii plagiatului, specialişti consacraţi în creaţiile literare, sunt cei care pot pune în valoare, respectând anumite criterii, calităţile autorilor plagiatori, corecta defectelor lor şi oferi şansa de a le dezvolta vocaţia naturală.
* Conf. univ. dr. à la Faculté de Sciences Juridiques, Politiques et Administratives de Bucarest de l’Université „Spiru Haret”, avocat au Barreau de Bucarest, e mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Cuvinte cheie :