Viorel Roş*, Ciprian Raul Romiţan**

Abstract

Apărut cu greutate, având numeroşi contestatari şi o natură juridică ambiguă, brevetul de invenţie este instrumentul juridic necesar pentru protecţia realizărilor noi şi utile în industrie. A acelor creaţii care reprezintă sursa cea mai incontestabilă de bogăţie, de prosperitate, de produse noi şi de calitate. Brevetul de invenţie este titlu de protecţie, nu obiect al protecţiei, cum în mod greşit este, adesea, indicat. El îndeplineşte multiple funcţii (de recompensă a inventatorului, de protecţie juridică, de divulgare şi de apropriere a invenţiei, de încurajare a cercetării, de stimulare a investiţiilor, de îmbogăţire a cunoştinţelor tehnice etc.) iar utilitatea lui nu mai este contestată decât sporadic. De o manieră generală, brevetul conferă titularului său dreptul de a decide dacă – şi în ce mod – invenţia poate fi utilizată de terţi.


*Prof. univ. dr., Universitatea „Nicolae Titulescu” Bucureşti, avocat coordonator SCPA „Roş şi asociaţii”, E‑mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
** Lector asociat dr., Universitatea „Română‑Americană”, avocat asociat SCPA „Roş şi asociaţii”, E‑mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

 

 

Parteneri