Teodor Bodoaşcă*, Lucian Tarnu**

Rezumat

În anul 2018, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost modificată şi completată masiv prin Legea nr. 74/2018, mai ales, în ceea ce priveşte gestiunea colectivă a drepturilor patrimoniale de autor şi a drepturilor conexe. Mare parte din aceste modificări şi completări s-au impus pentru a transpunere, în dreptul intern al României, unele directive europene. Urmare acestor modificări şi completări, Legea nr. 8/1996 a fost republicată.
Studiul propus se doreşte a fi, în primul rând, o contribuţie la analiza unor aspecte generale referitoare la gestiunea colectivă a drepturilor patri­moniale de autor şi a drepturilor conexe, dar şi un semn de alarmă faţă de numeroasele norme insuficient prelucrate logico-juridic sau redactate neglijent. Exprim intenţia ca, în numerele viitoare ale „Revistei române de dreptul proprietăţii intelectuale” sau a altor reviste, să public şi alte studii, în cadrul cărora, să abordez şi alte aspecte legate de modificările şi comple­tările aduse Legii nr. 8/1996 prin Legea nr. 74/2018.

 

* Prof. univ. dr. la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, conducător de doctorat la Universitatea „Simion Bărnuţiu” din Sibiu, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
** Lector univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Parteneri