Alin Todirică*

Rezumat

Dacă Emil Cioran ar fi fost consilier în proprietate industrială, sunt convins că şi-ar fi adresat cel puţin câteva întrebări de sorginte exis­tenţialistă cu privire la viaţa mărcilor şi nu ar fi renunţat tocmai la obsesia neajunsului de a înregistra o marcă.
Lucrarea de faţă îşi propune să abordeze într-o manieră mai mult practică evenimentele care au loc în vieţile mărcilor, mai ales după înre­gis­trare. De multe ori, solicitanţii, asemeni unor ignoranţi, trăiesc cu impresia că
simpla depunere a cererii sau simpla acordare a certificatului de înre­gistrare sunt suficiente pentru a se bucura de protecţia unei mărci.
Fie că ne gândim la plata taxelor oficiale, depunerea procurilor, preluarea reprezentării în faţa oficiilor sau chiar emiterea certificatelor de reînnoire, mărcile duc o existenţă tumultoasă, totuşi.
Pentru că am realizat cât de importante sunt toate aceste evenimente, voi trece pe parcursul acestei lucrări atât prin instrumentele internaţionale în materie, cât şi, mai ales, prin jurisprudenţa relevantă.
Nu mi-am propus o analiză comparativă nici a sistemelor de drept; aceasta ar face obiectul unei lucrări ample. Totuşi, nu pot să nu amintesc
despre influenţele Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi procedura acestuia de reînnoire a mărcilor.
Având în vedere cele arătate mai sus, vă invit la o incursiune în lumea mărcilor în speranţa că nu voi adânci şi mai tare această nebuloasă şi că voi clarifica noţiunile aduse în discuţie.

 


* Specialist în proprietate intelectuală în cadrul Dennemeyer & Associates.E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
 

Parteneri