Ciprian Raul Romiţan*

Rezumat

Editura germană Bastei Lübbe, în calitate de titular al drepturilor de autor şi drepturilor conexe a unei cărţi audio, a solicitat Tribunalului Regional din München I obligarea domnului Michael Strotzer la plata unei despăgubiri financiare deoarece respectiva carte a fost pusă la dispoziţie unui număr nelimitat de utilizatori ai unei platforme de schimb pe internet spre descărcare (peer-to-peer) prin intermediul conexiunii la internet care aparţine unei persoane fizice, domnului Strotzer.
Domnul Strotzer contestă faptul că ar fi încălcat el însuşi drepturile de autor. În plus, arată că şi părinţii săi, care locuiesc în aceeaşi casă, aveau acces la această conexiune, fără a da mai multe precizări cu privire la momentul la care a fost utilizată respectiva conexiune de către părinţii săi şi la natura acestei utilizări. Potrivit Tribunalului Regional din München I, din jurisprudenţa Curţii Federale de Justiţie din Germania, reiese că, având în vedere dreptul fundamental la protecţia vieţii de familie, o astfel de apărare este suficientă în dreptul german pentru a exclude răspunderea titularului conexiunii la internet.

* Lector univ. dr. Universitatea „Româno-Americană” – Facultatea de drept, avocat asociat SCA „Roş şi asociaţii”, e-mail: ciprian.romiţAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Parteneri