Paul Popovici*

Rezumat

Impactul lui Brâncuşi asupra artei a fost unul major, iar procesul purtat împotriva Statelor Unite i-a consolidat reputaţia şi a influenţat legislaţia şi jurisprudenţa americană. Acesta nu a fost însă unicul proces în legătură cu creaţia artistică a sculptorului şi nici singurul cu consecinţe generate de opozabilitatea hotărârilor judecătoreşti. Un text de lege (modificat în sensul opus între timp!) a permis ca drepturile asupra imaginii operelor lui Brâncuşi să reintre din domeniul public în domeniul privat până în anul 2028, cu tot cortegiul de consecinţe specifice.
Deşi faptele şi actele sunt clare, în sensul că nu a existat nici măcar o intenţie în acest sens, o altă controversă în legătură cu Brâncuşi a făcut vâlvă în mass-media: refuzul donaţiei / testamentului artistului în favoarea statului român.
Dincolo de chestiunile juridice – sau tocmai şi în legătură cu ele – se desprinde creaţia unui artist de geniu, a cărui moştenire depăşeşte cu mult limitele fireşti ale dreptului.

* Conf. univ. dr.; avocat, Baroul Arad; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Parteneri