Cornelia Dumitru*

Rezumat

Studiul de faţă şi-a propus să evidenţieze diferenţele de conţinut şi regim juridic ale creaţiilor intelectuale care nu mai aparţin nici proprie­tăţii publice şi nici proprietăţii private.
Astfel, fără a fi definite din punct de vedere legal, fără un contur clar, fără un conţinut determinat sau determinabil cu uşurinţă şi care să fie considerat acelaşi de toţi, fără un regim juridic stabilit de lege, există în proprietatea intelectuală „un teritoriu” care cuprinde creaţiile intelectuale, care nu sunt nici în proprietate publică, nu mai sunt nici în proprietate privată şi pe care îl numim
„domeniu public”, pe această poziţie aflându-se creaţiile intelectuale pentru care durata drepturilor patrimoniale a expi­rat şi care face ca ele să fie considerate libere la utilizare de orice persoană interesată.
Diferit de domeniul public, există un
fond comun imaterial, un loc şi mai greu de conturat decât domeniul public şi care cuprinde „lucrurile” care au vocaţia de a fi utilizate, în forme specifice, în procesul creativ, „lucruri” care, luate ca atare, nu au fost niciodată şi nu ar putea fi niciodată apropriate, nu pot face obiect al unui drept privativ.
Domeniul public şi fondul comun imaterial sunt, în mod obiectiv, necesare şi este în interesul general al omenirii să existe.

* Student dr. Universitatea „Nicolae Titulescu”, Facultatea de Drept; e-mail: cornelia_ Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Parteneri