Mariana Liliana Savu*

Rezumat

Conform Legii nr. 8/1996 („Legea”), artiştii interpreţi sunt obligaţi să-şi exercite drepturile prin intermediul gestiunii colective pentru o serie de drepturi patrimoniale prevăzute de art. 1231 şi de art. 1232 din Lege. Pentru exercitarea acestora s-au înfiinţat o serie de asociaţii non profit ale diverşilor titulari de drepturi de proprietate intelectuală.
Organismele de gestiune colectivă au activitatea reglementată strict de Lege, atribuţiile şi activităţile pe care le putem desfăşura fiind cir­cumscrise prevederilor legii speciale, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi propriului statut, avizat de ORDA şi de instanţele de judecată.
În calitate de mandatar, activitatea CREDIDAM, ca organism de gestiune colectivă, constă în colectarea remuneraţiilor, datorate artiştilor interpreţi de către agenţii economici care utilizează prestaţiile artistice şi repartizarea către artişti a remuneraţiilor cuvenite în funcţie de utilizarea reală a repertoriului cu care a mandatat CREDIDAM.

* Dr. în drept, avocat Baroul Bucureşti, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Parteneri