Teodor Bodoaşcă*

Rezumat

În anul 2018, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost modificată şi completată masiv prin Legea nr. 74/2018.
De fapt, urmare acestei modific
ări, Legea nr. 8/1996 a şi fost republicată. Printre altele, art. I pct. 1 din Legea nr. 74/2018 a completat art. 3 din Legea nr. 8/1996 cu alin. (4) şi alin. (5), prin care a fost stabilită semni­ficaţia expresiei „titulari ai dreptului de autor”, respectiv a termenului „utilizator”. Inexplicabil, iniţiatorii acestei completări nu au intervenit asupra celorlalte dispoziţii ale Legii nr. 8/1996 pentru a fi modificate cores­pun­zător, în acord cu semnificaţia legală stabilită, mai ales, pentru expresia „titulari ai drepturilor de autor”. Drept urmare, în prezent, în Legea nr. 8/1996, există relativ numeroase texte care, în mod nejustificat, se referă doar la „autor” sau numai la „titularul dreptului de autor”. Fără a exagera, astfel, s-a creat un adevărat „haos normativ”.

* Profesor universitar dr., Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, Facul­ta­tea de Drept, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Parteneri