Theodora-Georgiana Nicolăescu*

Rezumat
Trebuie subliniat că multe tratate internaţionale încurajează o protecţie rezonabil coerentă a drepturilor de autor de la o ţară la alta. Acestea stabilesc standarde minime de protecţie pe care fiecare ţară semnatară le implementează apoi în limitele propriei legi privind drepturile de autor. Uniunea Europeană (UE) a început să dezvolte politici privind drepturile de autor încă din anii 1980, deşi nu exista competenţe în tratate. Formularea politicilor UE în domeniul proprietăţii intelectuale a făcut obiectul unor dezbateri politice aprinse între o gamă diversă de părţi interesate, în centrul cărora se află câteva concepţii fundamental diferite despre natura proprietăţii intelectuale.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de autori şi judecători europeni de seamă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea aparent de neoprit a drepturilor de autor, a drepturilor conexe, a drepturilor sui generis, a mărcilor comerciale şi a altor drepturi de proprietate intelectuală sau industrială. Internetul a adus, de asemenea, o transformare profundă în producerea de norme şi standarde. Ştim, în mod clar, că creativitatea şi imaginaţia sunt la putere.

* Theodora- Georgiana Nicolăescu, cons.jur., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Absolventă a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, Târgovişte, Master, Administraţie Publică Europeană.

Parteneri